Archief‎ > ‎

2001

Regghesangers meert aan in Openluchttheater

Geplaatst 22 nov. 2011 12:03 door D. R. S.   [ 24 nov. 2011 09:15 bijgewerkt door Die Regghe Sangers ]

 Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 27-06-2001NIJVERDAL - Ze verwachten er veel van. Het eerste echte concert van het Nijverdalse shantykoor "Die Regghe Sangers" voor een thuispubliek staat vrijdagavond te wachten in het Openluchttheater aan de Duivecatelaan. Een jaarlijkse traditie moet het worden voor de vertolkers van zeemansliederen, en het liefst een shantyfestival met deelname van meerdere koren.

Zo'n club moeten wij ook oprichten. De vier vrienden zeiden het gekscherend toen vier jaar geleden een shantykoor het maandelijkse koffieconcert van de KSW Vriendenkring opluisterde. Het bleef bij het voornemen. Toen er december 1998 nogmaals een shantygezelschap in De Smidse optrad, trok het kwartet de stoute schoenen aan: Vanaf volgende maand gaan we zelf ook repeteren.

Sindsdien gaat het crescendo met "Die Regghe Sangers". Dirigent Leo Kleinjan zou ze blijven drie maanden voort helpen, maar vond het zo gezellig dat hij bleef hangen. Als meespelend trainer..., zegt bestuurslid Harry Imhof.

Binnen een half jaar na de oprichting telde het Nijverdalse shantykoor al ruim dertig leden. Het merendeel daarvan zong niet eerder bij een koor. Intussen is het repertoire uitgebouwd tot zo'n 45 zeemans- en havenliederen. Medebestuurder Jan van de Maat: Er bestaan in totaal drie- a vierduizend shanty-liederen van Ierse, Engelse en Duitse herkomst. We kunnen dus nog even vooruit en proberen veel uit op onze wekelijkse repetities op donderdagavond in De Smidse. Songs als Mingulay boat song, Rolling home, Goodbye Johnny, Buddel mit Rum en Bora Bora slaan nu bij elk optreden aan.

Het genre ontstond toen slaven op schepen uit verveling tijdens het roeien gingen zingen. Je kunt het vergelijken met negers die op katoenplantages blues-chants vertolkten, legt Van de Maat.

Er is weinig verloop, vervolgt Imhof. Iedereen beleeft veel plezier aan deze hobby die nog geen verplichting is geworden. We treden jaarlijks zo'n vijftien keer op. Vaak op donderdagavonden in verzorgingshuizen, dat beschouwen we dan als een openbare repetitie waar nieuwe liederen zijn uit te proberen. Want oude mensen reageren altijd eerlijk. "Die Regghe Sangers" beleven 14 juli hun vuurdoop op een shanty-festival in het Friese Oude Mirnum.

Het koor verwacht veel van hun concert vrijdagavond vanaf 19.30 uur in het Openluchttheater. Van de Maat: Bij eerdere KSW-koffieconcerten moesten bezoekers noodgedwongen huiswaarts keren, omdat De Smidse vol zat. Die kunnen nu rustig een kijkje komen nemen. Het wordt vast een volle bak. Het Nijverdalse Mannenkoor werkt ook mee, we zullen met een gezamenlijk optreden de avond afsluiten.

1-1 of 1