Archief‎ > ‎oud‎ > ‎

2002



‘Zeedee’ Regghe Sangers

Geplaatst 22 nov. 2011 12:06 door D. R. S.   [ 24 nov. 2011 09:15 bijgewerkt door Arie Aitink ]

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 01-07-2002


NIJVERDAL - In de tot een heus theater omgetoverde manege ’t Oale Spoor heeft het shantykoor "Die Regghe Sangers" vrijdagavond de eerste cd - door de zangers ‘zeedee’ genoemd - gepresenteerd

Burgemeester J.J. van Overbeeke, die met zijn echtgenote aanwezig was, speelde daarin een actieve rol. Hij hees een zeil waarop de cd was bevestigd. Het eerste exemplaar werd hierna door voorzitter Jan van de Maat aan de burgemeester overhandigd.

Medewerking aan deze avond werd verleend door de maritiem folkgroep Stowaway uit Appingedam. Deze driemans formatie verzorgde voor en na de pauze een optreden met het zingen van shantyliederen. Maar vanzelfsprekend beklommen ook ‘"Die Regghe Sangers"’ onder leiding van hun altijd ‘meespelende’ dirigent Leo Kleinjan het podium. Na de pauze bracht het shantykoor nummers van de eerste cd. Het concert werd afgesloten met een gezamenlijk optreden met Stowaway.

concert

Geplaatst 22 nov. 2011 12:05 door D. R. S.   [ 24 nov. 2011 09:15 bijgewerkt door Arie Aitink ]

Artikel uit Apeldoornse Courant van 23-06-2002

Regghesangers - Het shantykoor '"Die Regghe Sangers"' onder leiding van Leo Kleinjan uit Nijverdal/Hellendoorn geeft vrijdag een concert in manege 't Oale Spoor te Hellendoorn. De aanvang is om 20.00 uur.

Het koor is de afgelopen tijd druk bezig geweest met het instuderen van een serie nieuwe liederen die op deze avond gezongen zullen worden.

Medewerking aan deze avond wordt verleend door het bekende zigeunerorkest Tata Mirando. Dat is toepasselijk, want voor het shantykoor is juni een Hongaarse maand gezien de reis naar en een drietal optredens in Hongarije. De presentatie is in handen van Hennie Grevink.

De entree voor deze avond bedraagt 6 euro, donateurs betalen 4 eur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij sigarenmagazijn Podt en de VVV in Nijverdal, boekhandel Lemmers in Hellendoorn en aan de zaal.

Bloemen voor ‘Bea’ in huize Van Overbeeke

Geplaatst 22 nov. 2011 12:04 door D. R. S.   [ 24 nov. 2011 09:15 bijgewerkt door Arie Aitink ]

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 01-05-2002


De weergoden waren de organisatoren van de Oranje-activiteiten in deze regio gunstig gezind. De gevreesde stortbuien bleven uit, waardoor het vieren van de verjaardag van onze koningin ook dit jaar op sommige plaatsen weer het karakter van een volksfeestje kon krijgen.

NIJVERDAL/RIJSSEN - Met het spelen van ‘Lang zal ze leven’ marcheren de leden van de muziekvereniging Emos uit Daarle het Raadhuisplein in Nijverdal op en geven daarmee het startsein van het officiële koninginnedagprogramma in deze plaats. De 7-jarige Rosalie Snellink tilt trots haar jas en trui omhoog om te laten zien dat ze speciaal voor de koningin een oranje T-shirt heeft aangetrokken. ‘En vanmorgen moest ik natuurlijk direct de vlag uithangen’, lacht haar vader.

Even verderop staat Jurgen Jansen met twee kinderen op zijn nek en een originele Zwitserse koebel aan zijn hand. ‘Ik heb mijn middelbare school in Zwitserland gedaan en ben uiteindelijk in Nijverdal terecht gekomen. Het is hier ook mooi hoor’, glimlacht hij terwijl hij z’n dochtertje voorzichtig naar voren dirigeert om een beter zicht te krijgen op het optreden van een aantal Zwitserse volksdansers die momenteel bij de Helderse Boerendansers op bezoek zijn. De traditionele dansen van de opvallend jonge Zwitsers worden afgewisseld met knallende zwepen, koebellen en hoorngeschal. Het verwachte gejodel blijft binnen de perken...

Hierna is het vrijwel om en om de beurt aan Emos en shantykoor DeRegghe Sangers. De vele honderden belangstellenden worden getrakteerd op een mix van vaderlandse- en zeemansliederen. Kinderen met een oranje ballon in de hand wachten ongeduldig totdat ze die eindelijk los mogen laten. Hun geduld wordt danig op de proef gesteld en eigenlijk kijkt niemand er vreemd van op dat steeds meer ballonnen hoog in de lucht in de richting van Hulsen vliegen.

Een muzikant van Emos overhandigt burgemeester J. J. van Overbeeke, als bestuurlijke vertegenwoordiger van de koningin, een bos bloemen. ‘Die had je natuurlijk liever zelf aan Bea of Máxima gegeven’, plaagt de speaker de Daarlenaar.

Van Overbeeke kondigt onverstoorbaar aan dat hij deze bloemenhulde thuis een mooi plekje zal geven en namens de bevolking van Hellendoorn een emailtje naar de koningin zal sturen ‘om te getuigen van uw verbondenheid met het koninklijk huis’. Hij concludeert vervolgens: ‘De monarchie leeft, lang leve de koningin. Hiep, hiep hoera’. Als zijn vrouw samen met het zoontje van gemeentebode Van Boxtel de tros met ballonnen los knipt laten ook de laatste kinderen hun ballon eindelijk gaan.

Ruim voordat in Nijverdal aan het officiële deel van de koninginnedagactiviteiten werd begonnen, was in Rijssen de vlag al officieel gehesen op het stadhuis en de traditionele aubade op het Schild gehouden.

‘Een aanfluiting voor Rijssen’, noemt H. Smit de enigszins tegenvallende opkomst bij de aubade. ‘Er waren niet meer dan 250 é 300 man. Een zielige vertoning voor een koningsgezinde gemeenschap als Rijssen. Waar is die tijd gebeleven dat het Schild helemaal vol stond en jongens zelfs in lantaarnpalen klommen om nog maar een glimp van de plechtigheid op te kunnen vangen’, zo vraagt hij zich af.

Woordvoerder J. Reitsema van de Oranjevereniging Rijssen is het niet met hem eens. ‘Door de meivakantie zijn velen momenteel weg en iedereen die gisteren de weersvoorspelling heeft gehoord heeft ongetwijfeld besloten vanmorgen maar wat langer in bed te blijven liggen. Ik ben daarom niet ontevreden over de opkomst en blij dat wij in Rijssen tenminste nog een aubade hebben en de scouts de nationale driekleur nog op zo’n mooie manier hijsen’, zegt hij.

Met een breed armgebaar wijst Reitsema naar de duizenden bezoekers in het Volkspark. ‘De traditie leeft’, zegt hij. Rijssen komt elkaar deze middag tegen op ‘de bunder’, flaneert ontspannen langs de diverse attracties, eettentjes, kraampjes van ideële instellingen en het scoutingdorp. De jeugd maakt bij dit volksfeest van de nood een deugd en gebruikt de lege bierkratten als stoeltje in het kletsnatte gras.

1-3 of 3