Archief‎ > ‎oud‎ > ‎2003‎ > ‎

Pand Hoge Dijkje tijdelijk dicht

Geplaatst 22 nov. 2011 12:09 door D. R. S.   [ 24 nov. 2011 09:15 bijgewerkt door Arie Aitink ]

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 04-11-2003


Onderzoek naar dakconstructie van De Smidse

NIJVERDAL - Muziekvereniging KSW en haar onderhuurders het Nijverdals Mannenkoor en shantykoor Die Regghe Sangers moeten op zoek naar andere oefenruimtes. Koninklijke Ten Cate heeft hun vaste repetitieruimte in gebouw De Smidse namelijk uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk gesloten.

Het besluit van Koninklijke Ten Cate hangt nauw samen met de gebeurtenissen van vorige week maandag toen tijdens een repetitie van het harmonieorkest van KSW ineens een plafondplaat naar beneden viel.

Uit voorlopig onderzoek bleek dat een stuk beton van de dakconstructie op het hangende plafond in de grote zaal van De Smidse was gevallen, waardoor vervolgens de plafondplaat naar beneden was gekomen.

Dit voorval was voor de verhuurder reden genoeg om huurder KSW vrijdag mede te delen dat De Smidse voorlopig niet meer mag worden betreden. Een bord op de toegangsdeur van dit voormalige ketelhuis aan het Hoge Dijkje, dat op de nominatie staat als rijksmonument te worden aangewezen, waarschuwt sindsdien voor de mogelijkheid van vallend gesteente.

G.J. van Asselt, beheerder gebouwen van Ten Cate Thiobac, vertelt desgevraagd dat een extern bureau momenteel de bouwkundige staat van de dakconstructie onderzoekt en naar aanleiding van deze bevindingen eventuele verdere actie wordt ondernomen. Hij durft geen inschatting te maken hoe lang De Smidse dicht blijft, maar geeft aan dat de deur ‘voorlopig’ zeker op slot blijft.

Van Asselt vermoedt zelf dat er sprake is van betonrot. ‘Maar gaat het alleen om een klein deel van het dak of de hele uit 1913 stammende constructie?’, zo vraagt hij zich af.

Voorzitter G. Wermink hoopt dat de diverse geledingen van KSW weer snel gebruik kunnen maken van hun vaste oefenruimte. ‘Anders hebben wij en onze onderhuurders een megaprobleem’, zegt hij.

De preses zegt dat de muzikanten zich maandag zijn ‘doodgeschrokken’ toen achter het podium ineens een stuk van het plafond naar beneden kwam. Het KSW-bestuur maakt zich nu grote zorgen over de bouwkundige staat van het ‘bovendeel’ van De Smidse.

Wermink geeft aan dat zijn bestuur de afgelopen jaren bij de beheerder van het gebouw meerdere keren aandacht heeft gevraagd voor de onderhoudsstaat van het dak. ‘We hebben de afgelopen tien jaar zeker vijf of zes keer lekkage gehad, maar dat is steeds weer provisorisch verholpen’, aldus Wermink.

Oefenruimte

Het KSW-bestuur is sinds de mededeling van de verhuurder druk bezig geweest met het zoeken naar alternatieve oefenruimtes, zowel voor de eigen geledingen als voor de twee onderhuurders.

De voorzitter vertelt dat de zusterverenigingen Advendo en de Hellendoornse Harmonie inmiddels hebben aangeven dat zij bereid zijn KSW waar mogelijk uit de brand te helpen. Gisteravond repeteerde het harmonieorkest van KSW voor het eerst in het Advendohuis (Koersendijk) en vrijdag kan het dansorkest daar ook terecht.

De KSW-majorettes trainen vanavond in de Nijverdalse dependance van de muziekschool Twente (Hendrik Wormserplein). Ook Het Spoortheater (Paralleweg) heeft inmiddels de helpende hand aangeboden.

Wermink is nu alleen nog op zoek naar een tijdelijke oefenruimte voor het tamboerkorps (drumband) van KSW, ‘maar daar hoop ik snel wat concreets over te horen’, zegt hij.

Comments