Archief‎ > ‎oud‎ > ‎

2004

Hind zingt sterren van de hemel

Geplaatst 28 nov. 2011 12:25 door D. R. S.   [ 28 nov. 2011 12:25 bijgewerkt door Arie Aitink ]

Hind zingt sterren van de hemel

NIJVERDAL - Zaterdagavond kwamen ongeveer 700 mensen naar het Henri Dunantplein, om te genieten van het zomerconcert, georganiseerd door de Stichting Evenementen Nijverdal. De orkesten van de KSW en Advendo speelden diverse nummers, en het Shantykoor Die Regghe Sangers zongen enkele liederen. Maar het hoogtepunt van de avond was onmiskenbaar de zangeres Hind, zij eindigde vorig jaar als derde bij Idols. Rond half tien stapte zij het podium op, vergezeld van een fikse regenbui. Het kon de echte fans niet deren, zij bleven bij het podium staan om hun idool te kunnen zien optreden. Na een korte toegift was het nog even de beurt aan de KSW, Advendo en het shantykoor. Een veelgehoorde opmerking was: "Dat moeten ze in de zomer veel vaker doen, zo'n concert op het plein, dat is echt leuk", waarna met tevreden huiswaarts keerde.

‘Vervolg staat nu al vast’

Geplaatst 28 nov. 2011 12:24 door D. R. S.   [ 28 nov. 2011 12:24 bijgewerkt door Arie Aitink ]

‘Vervolg staat nu al vast’

Naam: Johan Nijveld

Functie: accordeonist

Bezig met: ‘De woelige Regghe Dagen’

NIJVERDAL - ‘Shantykoor "Die Regghe Sangers" is een unieke vereniging. Fantastisch! Net een groot gezin. Bij het organiseren van dit drie dagen durende evenement zetten we met z’n allen de schouders eronder. Alle 34 leden doen mee, niemand uitgezonderd, ook alle vrouwen. Is dat niet fantastisch? Wilma Goorman maakte alle decors. Afgelopen najaar begonnen we met plannen maken voor een korenfestival ter gelegenheid van ons eerste lustrum. Toen we hoorden dat de tent voor de Enecotour nog wat langer hier op het Henri Dunantplein kon blijven staan besloten we het groots aan te pakken. We kregen de enthousiaste medewerking van wethouder Anno Bakker, die veel voor ons heeft gelobbyd. Het is een uitdaging om te laten zien dat er in Nijverdal ook eens echt iets te doen is. Af en toe komen we voor verrassingen te staan. De security blijkt een extra kostenpost, maar daar komen we wel uit. Het staat nu al vast dat er een vervolg komt. Het evenement is nauwelijks begonnen en iedereen vraagt ons dit volgend jaar weer te doen. Het is heel veel werk, maar ik vind het prachtig, echt waar. Een zeldzaam leuke hobby! Vorig jaar stopte ik met m’n zaak. Híer had ik wel m’n beroep van willen maken. Je vergeet alles om je heen, ik slaap zelfs beter dan vroeger.

Ik zit in de sponsorcommissie en ben vol lof over de sponsors. Nergens hebben we onze neus gestoten. Handelsbelangen helpt ons ook geweldig.We hopen dat we financieel quitte kunnen spelen. We hebben ook inkomsten uit de bar en van onze nieuwe cd, die zaterdag uitkomt. Ik ben echt heel kritisch, maar dit is een hele mooie cd geworden. Veel beter dan de eerste. Daar sta ik versteld van. Ik wist niet dat ons koor zo mooi kon zingen. Als muzikant hoor je dat niet als je staat te spelen. Bij de Egerländeravond treden er drie toporkesten op, de beste van Nederland. Bij het shantyfestival zijn er optredens op drie overdekte podia in het centrum en in de tent. Uit Terherne komt shantykoor Ballêst Oer Board, uit Nietap de Zulthesingers en uit Duitsland de koren Bremerhaven en Vör Anker. Zelf treden we natuurlijk ook op. Er zijn ook allerlei activiteiten voor kinderen en op zaterdagmiddag is er ook nog een doedelzakorkest. Dat regelden we op het laatste nippertje, dat staat niet eens in het programma.'

Programma: Vrijdag 15.00-16.30 uur: jeugdmiddag; 20.00 uur Egerländeravond. Zaterdag shantyfestival van 14.00-17.30 uur op diverse podia en om 20.00 uur in de feesttent met om 21.10 presentatie ‘ZeeDee’.

Woelige Rheggedagen van start

Geplaatst 28 nov. 2011 12:23 door D. R. S.   [ 28 nov. 2011 12:23 bijgewerkt door Arie Aitink ]Woelige Rheggedagen van start

NIJVERDAL - Het bruist deze dagen van de activiteiten in het Nijverdalse centrum. De karavaan van de Eneco Tour is nog maar nauwelijks vertrokken voor de volgende etappe of de Woelige Rhegge Dagen zijn alweer losgebarsten. De tent op het Henri Dunantplein staat deze dagen bol van de muziek, want Shantykoor Die Rhegge Sangers viert bestaat vijf jaar en dat wordt groots gevierd, drie dagen lang. De ouderen vierden vanmiddag het feest met Die Rhegge Sangers en smartlappenkoor met Hart en Smart. Vanavond schudde de tent op de klanken van onvervalste countrymuziek.
Het duo Michael en Els Weston zorgde voor een westernsfeer in de sfeervol ingerichte tent. Zij waren niet de enigen die het podium betraden, er was ook een optreden van zanger Leon van der Meer, wiens stijl overeenkomsten vertoont met die van John Denver. De liefhebbers van line-dancen kwamen volop aan hun trekken, voor het podium was een dansvloer gecreëerd waarop de danspassen werden gedemonstreerd. Het gestamp van de laarzen op de houten vloer galmde door de volle tent. Sommige dansers waren in vol ornaat, compleet met hoed en lange jas, zoals een echte cowboy. De eerste van de drie Woelige Rhegge dagen kan een succes genoemd worden. Zowel vanmiddag als vanavond was het volle bak in de tent en werd er volop genoten.

Shantyfestival blijkt daverend succes

Geplaatst 28 nov. 2011 12:22 door D. R. S.   [ 28 nov. 2011 12:22 bijgewerkt door Arie Aitink ]

Shantyfestival blijkt daverend succes

NIJVERDAL - Het shantyfestival, dat zich zaterdag afspeelde in het centrum van Nijverdal en in de tent op het Henri Dunantplein, is een daverend succes gebleken. Duizenden kwamen op dit nieuwe evenement af en genoten van het gebodene. Duidelijk werd gedurende de avondoptredens dat de tent veel te klein was. Tegen 21.00 uur werd besloten om de zijwanden van de tent eruit te halen omdat de temperaturen in de tent snel opliepen. Zeker duizend mensen bevonden zich in de tent, en naar mate de optredens vorderden sloot een lange rij zich aan vóór de tent. Niet iedereen kon er meer in en dus besloten sommigen buiten van de shantykoren te genieten. Dirigent van het organiserende koor "Die Regghe Sangers", Leo Kleinjan, vroeg aan de aanwezige wethouder A. Bakker om volgend jaar toch een iets grotere tent neer te zetten, zodat iedereen naar binnen kan.

Het festival werd gehouden om het 5-jarig bestaan van het Nijverdalse shantykoor te vieren en ook het uitbrengen van alweer de 2e CD. De nieuwe CD werd gepresenteerd en aangeboden aan wethouder A. Bakker. Daarna volgden nog vele optredens en ging het feestje op het Dunantplein nog lang door. Volgens Leo Kleinjan zeker voor herhaling vatbaar.

Zeemansmuziek klinkt op iedere straathoek

Geplaatst 28 nov. 2011 12:21 door D. R. S.   [ 28 nov. 2011 12:21 bijgewerkt door Arie Aitink ]

Zeemansmuziek klinkt op iedere straathoek

Wie zaterdagmiddag haast had, deed er goed aan het centrum van Nijverdal te mijden. Gezellige drukte veroorzaakte diverse opstoppingen, maar dat namen de meeste mensen voor lief.

NIJVERDAL - Shantykoor "Die Regghe Sangers" uit Nijverdal beleeft de afsluitende dag van een driedaags muziekevenement ter gelegenheid van het eerste lustrum. Daarbij maken ze gebruik van de tent van de EnecoTour op het Henry Dunantplein. Binnen en buiten staat het vol met liefhebbers van shantymuziek. Ook op drie podia bij verschillende straathoeken staan mannen luidkeels te zingen, gadegeslagen door veel publiek. Twee koren uit Duitsland - één uit Terherne en één uit Nietap - zorgen deze middag samen met het Nijverdalse koor voor een ongedwongen sfeer. ‘Kom, geef me je arm’, roept een vrouw haar man toe en samen staan ze te deinen op de zeemansliederen. De dirigent van het koor Vör Anker kondigt in plat Duits de nummers aan, want dat verstaan volgens hem de Nijverdallers het best. Even later staan de toehoorders mee te zingen met de als piraten verklede mannen. Heute ist ein wonderschöne Tag, klinkt het in de straat.

‘Het is zulke makkelijke en vrolijke muziek’, vinden twee enthousiaste dames. ‘Je kunt het zo meezingen. Hartstikke leuke middag en nog allemaal gratis ook. Fantastisch weertje erbij, wat wil je nog meer?’

Even verderop staan de mannen van Bremerhaven te zingen. Uniform gekleed in blauwe kielen met een rode zakdoek om de hals geknoopt staan ze op het podium. Tussen de nummers door wordt aandacht gevraagd voor de CD van het koor en er is ook nog een LP in de aanbieding voor twee euro.

In de tent op het plein zingen de mannen van Ballêst Oer Board uit Terherne. Luid applaus klinkt na hun laatste nummer. Terwijl de drie koren van podium wisselen, spelen drie Schotse doedelzakspelers hun deuntjes, begeleid door een grote en twee kleine trommels. ‘Zouden ze nou echt geen onderbroek onder die kilt aanhebben?’, vraagt een man zich hardop af. Gelach klinkt. ‘Moeten we even voor je kijken?’, vragen twee meisjes.

"Die Regghe Sangers" maken zich gereed voor een optreden in de grote tent. Het was al stampvol, maar het wordt nu nog drukker. Dirigent Leo Kleinjan heeft een paar hectische maanden achter de rug. Er werd ook nog een nieuwe CD opgenomen die deze avond wordt gepresenteerd. ‘Vanavond om twaalf uur ben ik helemaal uitgeteld’, verwacht Kleinjan. ‘Maar ik heb het met plezier gedaan. Het loopt allemaal prima. De bejaardenmiddag was een groot succes. Tjonge, wat was het vol en wat hebben die mensen genoten! We krijgen heel veel goede reacties op dit nieuwe evenement voor Nijverdal.’

‘Vroeger zaten er geen oormerkjes aan’

Geplaatst 28 nov. 2011 12:20 door D. R. S.   [ 28 nov. 2011 12:20 bijgewerkt door Arie Aitink ]

‘Vroeger zaten er geen oormerkjes aan’

Herontdekking van oude plattelandsgebruiken en de streektaal. Dat waren de belangrijkste ingrediënten voor het twee dagen durende Boeren Landoogstfestijn rondom Landgoed Schuilenburg.

HELLENDOORN - Die herontdekking begint zaterdag bij een dame van middelbare leeftijd met het vasthouden van een roze biggetje. ‘Even proberen of het nog net zo voelt als vroeger’, legt ze uit. Het beestje is samen met veertien broertjes en zusjes op 5 september geboren en zit met één van hen in een ton. ‘Dat was lang geleden, dat ik een biggetje vasthield. Het voelt nog net zo goed als in m’n herinnering, alleen zaten er toen geen oormerkjes aan’ zegt de vrouw.'

‘Biggetjes knuffelen’ heet de activiteit die een Kijk-, Doe- en Zorgboerderij uit Lemele aanbiedt. Het is één van de vele stands in de grote tent op het landgoed. Shantykoor "Die Regghe Sangers" zingt er en een paar dansers van de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn deinen mee. Langs de stands schuifelen de vele bezoekers. Ze leren er hoe houten speelgoed wordt gemaakt, bier gebrouwen, ijzer gesmeed, klompen gemaakt en wijn geperst. ‘Het is lang niet zo’n goed druivenjaar als 2003’, vertelt eigenaar Hans Kluyt van de Country Winery uit Hulsen aan een geïnteresseerde. ‘Eerst kwam er hagel en later was het te vochtig. De druiven zijn zuur.’ Hij verkoopt een potje wijnmosterd en geeft er een paar appels van oude rassen bij cadeau.

Verkeersmarshalls in oranje hesjes wijzen parkeerplaatsen aan en loodsen fietsers tussen de auto’s door. Het is een drukte van belang. De luidspreker kondigt een demonstratie schapendrijven aan. In de sagenschuur draagt sagenverteller Harm een spannend verhaal voor. Ondertussen vaart de volgepakte Enterse Zomp onder de Schuilenburgerbrug heen en weer. Ook treintje Bello heeft genoeg te doen. Kinderen vermaken zich met boerengolf of ponyrijden.

Tweede editie

Het is de tweede versie van het Boerenlandfestijn, dat wordt georganiseerd door onder meer de Stichting Plattelands Cultuur Overijssel en het Gelders/Overijssels Bureau voor Toerisme. Dit jaar draagt de activiteit de naam Boeren Landoogstfestijn. Dat zal niemand verbazen, gezien de prominente plaats die een Almelose beschuitbakker als hoofdsponsor inneemt op de immense laan met statige eiken op het landgoed. Talloze gratis koekjes met de naam ‘Landoogst’ vinden hun weg naar de bezoekers.

Aan de overkant van de weg stelt de familie Kloosterman deze dag haar bedrijf met 130 melkkoeien open voor het publiek en tevens hun weiland als parkeerterrein. ‘Oude dingen en oude ambachten staan in de belangstelling’, motiveert boer Bert-Jan Kloosterman die gastvrijheid. ‘Ik wil ook graag laten zien hoe het er nú aan toe gaat. Ik ben best trots op wat ik doe, dat mag iedereen zien.’

Zaterdagavond is Landgoed Schuilenburg het toneel van een middeleeuws feest. De zondag staat in het teken van streektaal. Wethouder Anno Bakker, de dag ervoor nog op het landgoed als boerendanser, opent de activiteit samen met Thea Kroese van het Van Deinse Instituut. Oude en nieuwe gedichten in streektaal van Johanna van Buren en Dinie Kloek zijn te beluisteren en verder zijn er een boekenmarkt en striptekenwedstrijd.

Vervangende locatie

Geplaatst 28 nov. 2011 12:19 door D. R. S.   [ 28 nov. 2011 12:19 bijgewerkt door Arie Aitink ]

Vervangende locatie
KSW keert niet terug in gebouw De Smidse

NIJVERDAL - Muziekvereniging KSW keert definitief niet terug naar gebouw De Smidse aan het Hoge Dijkje. Koninklijke Ten Cate heeft afwijzend gereageerd op het voorstel van KSW een bouwvangnet aan te brengen, zodat De Smidse nog enkele jaren als oefenruimte kan worden gebruikt.


KSW-voorzitter G.G. Wermink vertelt dat de Raad van Bestuur van Koninklijke Ten Cate vorige week een gesprek heeft gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Hellendoorn, waaronder burgemeester J.J. van Overbeeke.

Uit dat gesprek is volgens de preses gebleken dat het bedrijf de situatie in De Smidse niet veilig genoeg acht om te kunnen instemmen met de terugkeer van KSW en haar onderhuurders (shantykoor "Die Regghe Sangers" en het Nijverdals Mannenkoor) naar dit voormalige ketelhuis.

Een woordvoerster van de gemeente Hellendoorn bevestigt de uitkomst van het gesprek. ‘Koninklijke Ten Cate heeft onderzoek naar de veiligheid van De Smidse gedaan en vindt een vangnet geen afdoende oplossing voor het gevaar van vallend gesteente. Als gemeente kunnen wij niet anders dan dit besluit respecteren. Wij blijven echter bereid KSW de helpende hand te bieden bij haar zoektocht naar een andere locatie’, benadrukt ze.

Alternatief

Waarschijnlijk heeft KSW die helpende hand echter niet meer nodig. Wermink vertelt namelijk dat het KSW-bestuur morgen een gesprek heeft met vertegenwoordigers van Koninklijke Ten Cate, dat de muziekvereniging volgens de preses ‘een vervangende ruimte wil aanbieden aan de noordkant van Nijverdal’. Het gaat daarbij om het fabriekscomplex aan de G. van der Muelenweg/Campbellweg.

Volgens Wermink gaat het daarbij waarschijnlijk niet om de Batteurzaal, waar ruim twee jaar geleden de grote textielmanifestatie Textiel 001 werd gehouden. ‘We hebben het hier wel eens met Koninklijke Ten Cate over gehad. De Batteurzaal staat van april tot september leeg, maar wordt gedurende de wintermaanden door Ten Cate Thiobac als opslagruimte gebruikt. Ik ben benieuwd welke ruimte ze voor ons in gedachten hebben en zal blij zijn als we eindelik weer een eigen oefenruimte hebben’, aldus Wermink.

Een eigen plek is volgens de voorzitter van groot belang voor het voortbestaan van KSW. Door langere tijd op diverse locaties te zijn gehuisvest vermindert de onderlinge verbondenheid tussen de diverse onderdelen van de muziekvereniging.

1-7 of 7