Archief‎ > ‎oud‎ > ‎2004‎ > ‎

‘Vroeger zaten er geen oormerkjes aan’

Geplaatst 28 nov. 2011 12:20 door D. R. S.   [ 28 nov. 2011 12:20 bijgewerkt door Arie Aitink ]

‘Vroeger zaten er geen oormerkjes aan’

Herontdekking van oude plattelandsgebruiken en de streektaal. Dat waren de belangrijkste ingrediënten voor het twee dagen durende Boeren Landoogstfestijn rondom Landgoed Schuilenburg.

HELLENDOORN - Die herontdekking begint zaterdag bij een dame van middelbare leeftijd met het vasthouden van een roze biggetje. ‘Even proberen of het nog net zo voelt als vroeger’, legt ze uit. Het beestje is samen met veertien broertjes en zusjes op 5 september geboren en zit met één van hen in een ton. ‘Dat was lang geleden, dat ik een biggetje vasthield. Het voelt nog net zo goed als in m’n herinnering, alleen zaten er toen geen oormerkjes aan’ zegt de vrouw.'

‘Biggetjes knuffelen’ heet de activiteit die een Kijk-, Doe- en Zorgboerderij uit Lemele aanbiedt. Het is één van de vele stands in de grote tent op het landgoed. Shantykoor "Die Regghe Sangers" zingt er en een paar dansers van de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn deinen mee. Langs de stands schuifelen de vele bezoekers. Ze leren er hoe houten speelgoed wordt gemaakt, bier gebrouwen, ijzer gesmeed, klompen gemaakt en wijn geperst. ‘Het is lang niet zo’n goed druivenjaar als 2003’, vertelt eigenaar Hans Kluyt van de Country Winery uit Hulsen aan een geïnteresseerde. ‘Eerst kwam er hagel en later was het te vochtig. De druiven zijn zuur.’ Hij verkoopt een potje wijnmosterd en geeft er een paar appels van oude rassen bij cadeau.

Verkeersmarshalls in oranje hesjes wijzen parkeerplaatsen aan en loodsen fietsers tussen de auto’s door. Het is een drukte van belang. De luidspreker kondigt een demonstratie schapendrijven aan. In de sagenschuur draagt sagenverteller Harm een spannend verhaal voor. Ondertussen vaart de volgepakte Enterse Zomp onder de Schuilenburgerbrug heen en weer. Ook treintje Bello heeft genoeg te doen. Kinderen vermaken zich met boerengolf of ponyrijden.

Tweede editie

Het is de tweede versie van het Boerenlandfestijn, dat wordt georganiseerd door onder meer de Stichting Plattelands Cultuur Overijssel en het Gelders/Overijssels Bureau voor Toerisme. Dit jaar draagt de activiteit de naam Boeren Landoogstfestijn. Dat zal niemand verbazen, gezien de prominente plaats die een Almelose beschuitbakker als hoofdsponsor inneemt op de immense laan met statige eiken op het landgoed. Talloze gratis koekjes met de naam ‘Landoogst’ vinden hun weg naar de bezoekers.

Aan de overkant van de weg stelt de familie Kloosterman deze dag haar bedrijf met 130 melkkoeien open voor het publiek en tevens hun weiland als parkeerterrein. ‘Oude dingen en oude ambachten staan in de belangstelling’, motiveert boer Bert-Jan Kloosterman die gastvrijheid. ‘Ik wil ook graag laten zien hoe het er nú aan toe gaat. Ik ben best trots op wat ik doe, dat mag iedereen zien.’

Zaterdagavond is Landgoed Schuilenburg het toneel van een middeleeuws feest. De zondag staat in het teken van streektaal. Wethouder Anno Bakker, de dag ervoor nog op het landgoed als boerendanser, opent de activiteit samen met Thea Kroese van het Van Deinse Instituut. Oude en nieuwe gedichten in streektaal van Johanna van Buren en Dinie Kloek zijn te beluisteren en verder zijn er een boekenmarkt en striptekenwedstrijd.

Comments