Archief‎ > ‎oud‎ > ‎2004‎ > ‎

Zeemansmuziek klinkt op iedere straathoek

Geplaatst 28 nov. 2011 12:21 door D. R. S.   [ 28 nov. 2011 12:21 bijgewerkt door Arie Aitink ]

Zeemansmuziek klinkt op iedere straathoek

Wie zaterdagmiddag haast had, deed er goed aan het centrum van Nijverdal te mijden. Gezellige drukte veroorzaakte diverse opstoppingen, maar dat namen de meeste mensen voor lief.

NIJVERDAL - Shantykoor "Die Regghe Sangers" uit Nijverdal beleeft de afsluitende dag van een driedaags muziekevenement ter gelegenheid van het eerste lustrum. Daarbij maken ze gebruik van de tent van de EnecoTour op het Henry Dunantplein. Binnen en buiten staat het vol met liefhebbers van shantymuziek. Ook op drie podia bij verschillende straathoeken staan mannen luidkeels te zingen, gadegeslagen door veel publiek. Twee koren uit Duitsland - één uit Terherne en één uit Nietap - zorgen deze middag samen met het Nijverdalse koor voor een ongedwongen sfeer. ‘Kom, geef me je arm’, roept een vrouw haar man toe en samen staan ze te deinen op de zeemansliederen. De dirigent van het koor Vör Anker kondigt in plat Duits de nummers aan, want dat verstaan volgens hem de Nijverdallers het best. Even later staan de toehoorders mee te zingen met de als piraten verklede mannen. Heute ist ein wonderschöne Tag, klinkt het in de straat.

‘Het is zulke makkelijke en vrolijke muziek’, vinden twee enthousiaste dames. ‘Je kunt het zo meezingen. Hartstikke leuke middag en nog allemaal gratis ook. Fantastisch weertje erbij, wat wil je nog meer?’

Even verderop staan de mannen van Bremerhaven te zingen. Uniform gekleed in blauwe kielen met een rode zakdoek om de hals geknoopt staan ze op het podium. Tussen de nummers door wordt aandacht gevraagd voor de CD van het koor en er is ook nog een LP in de aanbieding voor twee euro.

In de tent op het plein zingen de mannen van Ballêst Oer Board uit Terherne. Luid applaus klinkt na hun laatste nummer. Terwijl de drie koren van podium wisselen, spelen drie Schotse doedelzakspelers hun deuntjes, begeleid door een grote en twee kleine trommels. ‘Zouden ze nou echt geen onderbroek onder die kilt aanhebben?’, vraagt een man zich hardop af. Gelach klinkt. ‘Moeten we even voor je kijken?’, vragen twee meisjes.

"Die Regghe Sangers" maken zich gereed voor een optreden in de grote tent. Het was al stampvol, maar het wordt nu nog drukker. Dirigent Leo Kleinjan heeft een paar hectische maanden achter de rug. Er werd ook nog een nieuwe CD opgenomen die deze avond wordt gepresenteerd. ‘Vanavond om twaalf uur ben ik helemaal uitgeteld’, verwacht Kleinjan. ‘Maar ik heb het met plezier gedaan. Het loopt allemaal prima. De bejaardenmiddag was een groot succes. Tjonge, wat was het vol en wat hebben die mensen genoten! We krijgen heel veel goede reacties op dit nieuwe evenement voor Nijverdal.’

Comments