Archief‎ > ‎oud‎ > ‎2007‎ > ‎

Zes podiums waar het ware zeemansleven van afspat

Geplaatst 15 dec. 2011 14:20 door D. R. S.   [ 15 dec. 2011 14:20 bijgewerkt door Arie Aitink ]


NIJVERDAL - Een schipperscafé, een boot en een havenkade: de aankleding van het shanty- en seasongfestival in Nijverdal was zaterdag weer tot in de puntjes verzorgd. Met dank aan Kalefater kon Die Regghe Sangers ook dit jaar weer beschikken over zes podiums waar het zeemansleven van afspatte.

Met tien man sterk stonden ze zaterdagmorgen in alle vroegte klaar om met hulp van de organisatie in krap drieënhalf uur de boel op te zetten, 's avonds werd alles met een grote glimlach ook weer keurig afgebroken en opgeslagen. Want afspraak is afspraak, zegt Jan Sterk. "Het is en blijft van ons."
Het begon een paar geleden in Nijverdal voorzichtig met het huis van sinterklaas. Inmiddels levert Kalefater - een verzameling vrijwilligers die het leuk vinden decors te bouwen - podiums en decors in de wijde regio. "Het loopt als een trein."
De opzet is simpel. Vele clubs hebben decors nodig. Kalefater wil ze wel leveren. "Wij maken en schilderen alles zelf. De clubs betalen alleen de materiaalkosten en kunnen het gebruiken", aldus Sterk. "Maar wij krijgen het daarna in eigendom." Langzaam maar zeker bouwt Kalefater zo aan een enorm scala aan decor(stukken) die in wisselende samenstelling en met een beetje creativiteit ongekende mogelijkheden bieden. Al zijn er wel grenzen. "Want we zijn maar vrijwilligers, dus doen we hooguit vijf grote klussen per jaar."
Bij het shantyfestival kunnen ze evenwel elk jaar op Kalefater rekenen. En elk jaar komen ze wel met iets nieuws. De trots van dit jaar is een heuse muziekkoepel, die Kalefater onlangs heeft aangekocht. "Daar blijkt een enorme vraag naar te zijn. En weet je wat zo mooi is?", grijnst Sterk. "Dat de gemeente Hellendoorn er deze week ook over heeft gesproken. Vandaag hebben ze kunnen zien hoe mooi het kan worden."

Comments