Archief‎ > ‎oud‎ > ‎2009‎ > ‎

Bericht zonder titel

Geplaatst 28 nov. 2011 12:46 door D. R. S.   [ 28 nov. 2011 12:47 bijgewerkt door Arie Aitink ]


Shantyfestival op het Museumplein in EdeFeestelijke dag op het Museumplein in EdeZaterdagmiddag 22 augustus 2009, de eerste dag van de Heideweek in Ede, een zonnige dag met een prettige temperatuur. En uitgerekend op zo'n dag een feestelijk shantyfestival in het centrum van Ede! Want een feest, op een vol Museumplein, dát was het!


Shanty Zangers Ede - de initiatiefnemer van dit shantyfestival - opende de middag en zette meteen de toon met vrolijke shanty's en zeemansliedjes. En zoals het publiek van hen gewend is, zetten de zangers en hun muzikanten een behoorlijk professioneel optreden neer. Daarnaast traden op Het Ruime Sop uit Bussum, een klein maar zeer beweeglijk en vrolijk shantykoor onder leiding van een 'echte' kapitein, gevolgd door Die Regghe Sangers uit Nijverdal met een welhaast perfecte koorzang. Wel jammer dat dit koor weinig deed met solozang maar 'hun' vrouwen maakten dat goed door bij één lied de mannen te ondersteunen met 'haha', haha!' tussen de regels door.
Maar zoals vaak tijdens deze festivals stalen de piraten de show, niet alleen door hun uiterlijk maar ook door de voorstelling die ze gaven. Het Groot Blokzijls Piratenkoor zong de 'Sky Boat Song' indrukwekkend mooi maar even later was het weer een vrolijke troep met prachtig mondharmonicaspel en een voorzanger met een dijk van een stem.

Even leek de dag overschaduwd te worden door een naar incident. Een toeschouwer werd onwel maar door toegesnelde hulpverleners uit het publiek werd ze succesvol gereanimeerd en door de ambulance meegenomen.
Toen het ernaar uitzag dat het beter ging met die mevrouw pakten de koren de draad weer op en kon de dag toch nog feestelijk eindigen met alle koren onder leiding van de enthousiaste dirigent van Shanty Zangers Ede, Piet van den Brink.

Een toeschouwer uit Ederveen en fan van Shanty Zangers Ede: "Een fantastische sfeer hier op het plein! We varen zelf veel, we voelen ons thuis bij deze muziek, het is mooi en de koren hebben meestal een internationaal repertoire. De shantykoren gaan naar mijn idee mooi mee met de stroom Nederlandstalige liedjes van de laatste jaren. En de nostalgische gevoelens die bovenkomen..."

We bedanken de Horeca Museumplein, voor de uitstekende samenwerking en vooral ook voor de sponsoring van dit evenement, alweer voor het derde jaar op rij!

Lia van den Eertwegh


Meisje..., ik ben een zeeman'

maandag 22 juni 2009 | 09:16 | Laatst bijgewerkt op: maandag 22 juni 2009 | 10:16

De organiserende Die Rhegge Sangers openden het shantykoren-festival op het Keizerserf. foto: Frans Nikkels

De organiserende Die Regghee Sangers openden het shantykoren-festival op het Keizerserf. foto: Frans Nikkels

NIJVERDAL - Zeemansliederen schalden zaterdag door de straten in het Nijverdalse centrum. Maar liefst 24 koren uit het hele land zongen op het Regge Coast Shanty Festival klassiekers als 'Meisje..., ik ben een zeeman' en 'De Zuiderzee ballade'.

De koren traden op acht podia meerdere malen op, met in totaal ruim duizend zangers. Dit jaar was er extra uitgepakt vanwege het tienjarig bestaan van het organiserende koor Die Regghe Sangers.

Voor het Hervormd Centrum staat shantykoor De Zingende Padd'n uit Wapenveld.

De mannen vallen op met hun gestreepte shirts, zwarte petten en gouden kettingen. "De mensen vinden het mooi dat we zo kleurrijk zijn", vertelt Dirk Boever. Hij beleeft veel plezier aan het koorzingen. "Het is de gezelligheid die het zo leuk maakt. We zingen van alles wat, de liedjes die we met elkaar mooi vinden."

Het piratenkoor heeft veertig man op het podium en wordt begeleid door een vijftal accordeons en drums. Zodra de muziek klinkt en de mannen beginnen met 'Hoor je het ruizen', deinen de toeschouwers op de maat van de muziek mee.

" Ik houd er wel van om af en toe naar dit soort festivals te gaan. Gezellig!" , zegt Lien Homan uit Hattem. Eén van de leden van shantykoor 't Kompas uit Emmer-Compascuum kent het repertoire van zijn collega's en zingt vanuit het publiek mee.

"De saamhorigheid maakt het zingen in een shantykoor zo bijzonder", vindt de zanger.

"Ook geniet ik tijdens het zingen van de reacties uit het publiek." De zon schijnt even uitbundig, maar inktzwarte wolken verraden het al: een stortbui. Gelukkig gaat het optreden voor dit koor binnen verder. "Jammer van de regen. Daar hadden we eigenlijk niet op gerekend", zegt Hans Ponsteen van de organisatie. "Maar buiten dat verloopt het prima."

Als afsluiter van het festival zingen alle deelnemers samen in een megakoor van 1200 zangers.Shantykoor zoekt mooiste zeeman

NIJVERDAL" Wie wordt de mooiste zeeman of piraat? Shantykoor Die Regghe Sangers roept de gehele bevolking van de gemeente. Hellendoom op zich op zaterdag 20 juni te verkleden. als een echte zeeman of piraat.

Het koor, dat dit jaar 10 jaar bestaat viert, daarom niet alleen feest, maar laat ook de gehele bevolking mee vieren. Met de wedstrijd hoopt het koor Nijverdal voor een dag om te dopen tot Shantydorp. De hoofdprijs is een diner voor 6" personen bij Hotel Dalzicht . Daarnaast worden er vrijkaarten voor Avonturenpark Hellendoom verloot ,en een poster van de piraat op ware grootte.
Maar liefst 24 koren staan zaterdag te zingen in Nijverdal. Helaas is het De Blenkeschool uit Hellendoom niet gelukt om het 25e koor te vormen. Maar dat mag de pret niet drukken. Van 11.30 tot 17.00 uur is de shanty muziek vanaf acht podia, verdeeld over het Nijverdalse centrum, te horen. Alle podia zijn verwant aan de zee. Ook het podiumschip is weer ingehuurd.,
De koren worden ontvangen in het Hervormd Centrum aan de Constantijnstraat, waar ook een podium wordt gebouwd.Het koor dat dit jaar 10 jaar bestaat viert daarom niet alleen feest, maar laat ook de gehele bevolking mee vieren. Ondanks moeilijke tijden is het de organisatie gelukt 24 koren van een behoorlijk niveau naar Nijverdal te krijgen.

En is daardoor dit jaar het grootste Shanty festival van Nederland.

Dit mede door de hulp van vele ondernemers, de Rabo Bank, Univé, Handelsbelangen, en de Gemeente Hellendoorn.
Er wordt gebruik gemaakt van in totaal 8 podiums verdeeld over de voetgangerszone in het centrum van Nijverdal.

De podia worden gebouwd door de groep Kalefater onder leiding van dhr Jan Sterk. En zijn allemaal verwant aan de zee. Ook is het podiumschip weer ingehuurd.

De koren worden ontvangen in het Hervormd Centrum Constantijnstraat 7a te Nijverdal

(waar ook een podium wordt gebouwd) en alles gecoördineerd wordt incl een vaste plek voor de E.H.B.O.

Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws


Deelnemende koren:

{om geen voorkeur uit te spreken voor een koor in piramide vorm weergegeven}

Gronauer Chanty Chor Gronau
Shantykoor Op Koers Gorssel
Havenkoor de Woelwaters Maurik
Shantykoor Wasserstadt Nordhorn
Shantykoor de Leesanghers Enter
Shantykoor het Ruime Sop Bussum
Shantykoor de IJsselboei Brummen
Shantykoor de Bornse Maten Borne
Mannenkoor de Roalter Jongs Raalte
Mannenkoor Oons Tiedverdrief Haarle
Shantykoor ’t Staende Tuygh IJmuiden
Zeemanskoor de Bargzangers Lemele
Shantykoor The Lady Pirates Scheemda.
Shantykoor Het Stookerskoor Den Helder
Shantykoor ‘Kompas Emmercompascuum.
Shantykoor de Zeemansvrouwen Zuidbroek
Het Viswijvenkoor de Schellevissen Almelo
Shantykoor de Zingende Padd’n Wapenveld
Shantykoor de Kolksluuszangers Zwartsluis
Shantykoor Abel Tasmankoor Sebaldeburen
Amusementskoor Met Hart en Smart Nijverdal
Shantykoor Jan de Roas Sjongers Nieuwehorne
Shantykoor de Compagnonvaarders Oosterwolde
Shantykoor de Rundezangers Emmer-compascuum

De Blenkeschool uit Hellendoorn is bezig een kinder Shanty koor te vormen, als dat lukt zullen ze optreden op het grote schip in het centrum van Nijverdal en wordt daarmee koor nr 25.

Bij goed weer verwacht de organisatie 10000 / 15000 bezoekers.

Tot 20 Juni in Nijverdal.

Onder http://www.dieregghesangers.nl/festival2009/programma/deelnemers.htm stellen ze zich aan u voor

Geen subsidie voor reis van Die Regghe Sangers

NIJVERDAL - Shantykoor Die Regghe Sangers krijgt geen subsidie van de gemeente Hellendoorn voor een vijfdaagse concertreis naar Zwiesel.

Deze reis vormt een onderdeel van de viering van het tienjarig bestaan van deze Nijverdalse muziekgroep. Burgemeester en wethouders stellen dat alleen activiteiten in het kader van een 25-jarig bestaan of veelvoud daarvan eventueel worden gesubsidieerd. Een tweede lustrum valt echter niet onder de subsidieregeling

Comments