Zunnewendefestival

Geplaatst 2 jun. 2018 04:33 door Die Regghe Sangers   [ 2 jun. 2018 09:31 bijgewerkt ]

HELLENDOORN


- De twaalfde editie van streektaalfestival Zunnewende vindt plaats op vrijdag 22 juni. Al om 16.00 uur gaat het van start op landgoed Schuilenburg, pal aan de Regge in het buitengebied van Hellendoorn. De eerste paar uur zijn voor de jeugd. Vanaf 20.00 uur worden de verschillende podia en andere speelplekken bezet door een keur aan verhalenvertellers, zangers en muzikanten in verschillende streektalen.

Wie precies wil weten hoe het zit met de Zunnewende en de langste dag kan terecht bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Vrijwilligers vertellen het naadje van de kous en via een telescoop zijn bij helder weer de sterren van nabij te bekijken. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is er muziektheater Fraseur. In hun interactieve voorstelling 'Het verhaal van Hieronymus Haakmat' maakt het publiek kennis met personages uit een dorp dat lang geleden aan de IJssel moet hebben gelegen. Clowntje Odie maakt uit ballonnen.

Zunnewende heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een ongedwongen ontmoetingsplek voor een steeds breder publiek. "Het festival staat garant voor een unieke avond, ook dit jaar weer tegen het decor van een prachtig uitgelicht landgoed langs de rivier," vertelt een woordvoerder. "Opvallend dit jaar is de relatief jonge leeftijd van de artiesten. Streektaal leeft weer en heeft duidelijk toekomst.

Avondprogramma
Het avondprogramma wordt op het hoofdpodium geopend door de Regghesangers. "Zij zingen een tekst van 'onze eigen' Herman Kampman," zegt de woordvoerder. "De Eschländerkapel Hellendoorn is er ook en krijgt ter gelegenheid van hun 40-jarig jubileum, een eigen speelplek waar ze drie optredens van 30 minuten verzorgen."

Het hoofdpodium op het kasteelterrein wordt dit jaar ingenomen door de Groningstalige Marlene Bakker. "Het debuutalbum van Bakker heet Raif. Van Daniel Loheus, Frits Spits tot en met het koningshuis, allemaal zingen ze de lof van de Groningse zangeres," aldus de woordvoerder. "Na Oerol, Hongerige Wolf, Koningsdag in Groningen nu dan op Zunnewende. Vervolgens treedt Björn van der Doelen aan. De voormalig Twentevoetballer brengt verhalen en songs over gemis en verlangen, liefde, eenzaamheid en hier en daar zijn eigen vleugje Sympathie veur d'n Duvel. Na een aantal jaren op een onversterkte kampvuurplek krijgen Handy Joe en de Boegie Kearls dit jaar alle ruimte tussen de grachten. Streektaal met vette hammond, honky tonk piano en Lapsteel gitaar. Wegens succes is de afsluiter op het hoofdpodium opnieuw de Twentse cabaretière Nathalie Baartman."

Een Limburgse kampvuurplek wordt bespeeld door Joep Conjaerts, Harold K en Mella Klaessen, zij zijn bekend in Limburg en vanaf 22 juni ook in Twente en Salland. "Op een Friese kampvuurplek kunnen aanwezigen genieten van de rauwe stem van Marcel Smits met begeleiding van multi-instrumentalist Wander van Duin," vertelt de woordvoerder. Lotte Aarnink bezet de Twentse kampvuurplek. Rond het Sallandse vuur treedt schrijver/dichter Herman Kampman op. "Zijn woordvondsten worden uitgebeeld door acteur Jakob Withaar. Spookachtig, ontroerend maar ook met de nodige humor."

Kaarten kosten 7,50 euro en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Primera Hofman Hellendoorn, VVV Nijverdal en Landgoed Schuilenburg. Op de avond zelf betalen bezoekers 10 euro entree.

Zin in zingen of spelen?

Geplaatst 1 jun. 2018 10:34 door Die Regghe Sangers


Op zoek naar zangers
Shantykoor die Regghesangers is nog op zoek naar zangers en accordeonisten en een Violist. Kom een keer op een repetitie op donderdagavond vanaf 20.30 uur, in het Advendohuis aan de Koersendijk.

Foto's Regge Coast Shanty Festival 2018

Geplaatst 31 mei 2018 10:56 door Die Regghe Sangers

Bericht zonder titel

Geplaatst 25 mei 2018 09:19 door Die Regghe Sangers   [ 25 mei 2018 09:27 bijgewerkt ]


Regge Coast Shanty Festival

Geplaatst 1 mrt. 2018 10:24 door Die Regghe Sangers   [ 2 mei 2018 04:13 bijgewerkt ]

Regge Coast Shanty Festival zaterdag 26 mei 2018
Het zingen van zeemansliederen geniet een grote populariteit in de gehele regio. Dit blijkt wel tijdens het Regge Coast Shanty Festival , dat Shantykoor Die Regghe Sangers jaarlijkse organiseert. Dit evenement in het centrum van Nijverdal trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Zij genieten in stilte met een hapje en drankje van de gezellige sfeer, maar veelal wordt er uit volle borst meegezongen en gedanst door het aanwezige publiek.
Stoere zeemansliederen klinken over de Meijboomstraat, Grotestraat en het Keizerserf tijdens het festival. De mannen en vrouwen zingen over storm, averij en liefdesver­driet op de grote zeeën.


In 2009 was Nijverdal het decor voor het grootste shantyfestival van Nederland. Maar liefst 24 koren uit het hele land zongen klassiekers als ‘Meisje..., ik ben een zeeman’ en ‘De Zuiderzee ballade’. De koren traden op acht podia meerdere malen op, met in totaal ruim 1200 zangers. Gezellige drukte veroorzaakt diverse opstoppingen, maar dat nemen de meeste mensen voor lief.

Bericht zonder titel

Geplaatst 20 jan. 2018 15:19 door Die Regghe Sangers

Het nieuwjaarsconcert is weer achter de rug. Tot volgend jaar. 

nieuwjaarsconcert 2018

Geplaatst 18 dec. 2017 08:58 door Die Regghe Sangers   [ 22 dec. 2017 06:25 bijgewerkt ]

Ons nieuwjaarsconcert wordt gehouden op zaterdag 20 januari 2018 in het Centrum Constantijnstraat 7A, 7442 MC Nijverdal. Willen jullie deze datum alvast in de agenda vast zetten.


REGGE COAST SHANTY FESTIVAL

Geplaatst 12 nov. 2016 10:02 door Die Regghe Sangers   [ 17 nov. 2017 09:51 bijgewerkt ]

24 juni was het weer tijd voor het Regge Coast Shanty Festival.

Ondanks de weersomstandigheden is het dankzij alle sponsors, vrijwilligers, zangers, zangeressen, horeca en winkeliers een succes geworden. Hiervoor onze dank.

Tot volgend jaar?

1-8 of 8